fbpx

DIJAGNOSTIKA I PREGLEDI

NEUROLOGIJA

Jesu li Vam nekada rekli da veličina nije bitna? Naravno, govorimo o našem mozgu i dugo pretpostavljenoj činjenici da veličina mozga utiče na inteligenciju.

Neurologija predstavlja granu medicine koja se bavi poremećajima nervnog sistema.


Raspored sive mase i moždanih vijuga mnogo više doprinose našoj sposobnosti da se snađemo u različitim situacijama i ispoljimo svoj pun intelektualni potencijal, veličina mozga ima uticaj svega 9%. Da li ste nekada razmišljali od čega se sastoji Vaš mozak? Da li je to moždana masa, da li su u pitanju neuroni?

Zapravo, 75% Vašeg mozga čini voda. Zato Vam stručnjaci i savetuju da vodite računa o količini vode koju pijete, jer i samo mala dehidratacija organizma već ima posledice na Vaš mozak, odnosno na Vaš fokus, koncentraciju i očuvanje memorije.

Naš mozak ima težinu od kilogram i po, što Vam možda zvuči puno, ali to nije ništa u poređenju sa kitom, čiji mozak ima preko 9 kila. Kako smo već utvrdili da veličina nije toliko važno ovo ne treba da Vas brine. Mozak je izuzetno kompleksan organ koji oduvek fascinira naučnike i lekare, kada se neko istraživanje završi doktori prezentuju svoje rezultate i tom prilikom njihova prezentacija sadrži puno slika. Razlog za to može biti to što oni vrlo dobro znaju da naš mozak 60 000 puta brže registruje vizuelni koncept i sliku nego tekst, zato i obavezno pogledajte lepe slike na našem sajtu. 

Neurolog je specijalista neurologije. Sam predmet interesovanja neurologa jeste centralni nervni sistem, gde spadaju mozak i kičmena moždina, ali i njima veoma bliske strukture krvnih sudova, perifernih nerava i veza nerava sa muskulaturom. Pregled neurologa nije neprijatan niti bolan i obuhvata ispitivanje stanja svesti, proveru osnovnih psihičkih funkcija, pregled kranijalnih nerava, procenu funkcije, tonusa i snage mišića, ispitivanje mišićnih refleksa, ispitivanje hoda i koordinacije pokreta, senzibiliteta i kontrole sfinktera. Osim toga neurolog će se potpuno posvetiti Vašim individualnim potrebama i uzeti Vam celokupnu anamnezu.


Pozovite nas i zakažite pregled kod privatnog neurologa

Za bilo kakve nedoumice budite slobodni da nas pozovete, ili kontaktirate putem mail-a, Viber-a ili WhatsApp aplikacije

Pregled neurologa

Dopler krvnih sudova vrata i transkranijalni dopler