fbpx

Blog

Kolega se onesvestio na poslu-šta sad?

Da li Vam se ovo pre desilo?

Danas je jedan potpuno običan dan, nalazite se na svom radnom mestu, malo se nervirate jer kasnite sa izveštajem koji treba da završite a već je uveliko prošao kraj radnog vremena i ramišljate da napravite još jednu kafu. Vaš kolega Marko deli sa vama neke informacije u vezi klijenta, danas vam je već napomenuo da se ne oseća najbolje, nije siguran da li ga hvata grip ili je samo malaksao od umora, ramišlja sutra ujutru da ode do laboratorije da izvadi krv.

Možda bi čak i krenuo kući ako vama više ne treba pomoć, pita vas da li da pojede nešto slatko, jer mu je možda pao i šećer. Dok pričate sa Markom, gledate u kompjuter, i ne primećujete da je već spustio ramena, da se pridržava za sto i da sve sporije priča. Okrećete se da mu nešto kažete, a vaš kolega je u nesvesti na podu-šta sad?

Da li Vam se ovo pre desilo?

Možda ste već i imali ovakvo iskustvo da je slučajni prolaznik, ili putnik u autobusu izgubio svest u vašoj blizini, možda je to bila i neka vama bliska osoba ali prosto niste znali kako da reagujete. Sada stojite sami sa kolegom koji je pružen na podu, sami ste u kancelariji i ne znate škoji su vaši sledeći koraci. U tom trenutku ste verovatno veoma uplašeni, počinjete da paničite okrećete se da potražite pomoć ili jednostavno čekate da neko drugi odreaguje. Pokušavate da se prisetite nečega što ste videli u filmovima, da li treba da ga okrenete na stranu, ili da mu izvedite jezik, ili da mu podignete noge? Gde je voda, da li da ga udarite, šta ako ga povredite ili pogoršate njegovo stanje? Kako uopšte ide broj hitne pomoći, da li je sada dodata jedinica ispred i koliko će im trebati vremena da dođu? Bez brige, sada ćemo Vas uputiti u par jednostavnih koraka koje treba da preuzmete kako biste pomogli osobi bez svesti. Prvo i najvažnije je da pokušate da ne paničite i da udahnete duboko, da ostanete pribrani. Zašto je do ovog ishoda uopšte došlo?

Zašto dolazi do gubitka svesti?

Do gubitka svesti dolazi kada mozak u trenutku nema odgovarajući dotok krvi, i samim tim nedovoljno kiseoinika. Ovaj fenomen može nastupiti kao rezultat prekomernog stresa, dehidratacije, pregrejavanje tela, hronične iscrpljenosti ili bolesti. Problem može biti neurološke ili kardiološke prirode, s tim što morate imati na umu da je u 98% slučajeva u pitanju jedna bezazlena pojava, koja ne nosi sa sobom nikakve zdravstvene posledice, najveće posledice po osobu mogu bitit povrede koje može dobiti pri padu.

Koji su simptomi nesvestice?

Šta je Marko osetio pre nego što se onesvestio? Njegov puls se smanjio, njegova koža je bila hladna i bleda, osetio je mučninu i počeo je da zeva, osećao je da mu srce ubrzano kuca i da ima pritisak u grudima, pomislio je da je u pitanju umor tako da nije odreagovao na pravi način. Trebao je da sedne u tom trenutku, i da spusti glavu izmedju nogu, pošto bi to povećalo dotog krvi u njegov mozak. Kada je osetio da mu je previše vruće mogao je zamoliti kolegu da otvori prozor. U najvećem broju slučajeva, osoba koja je izgubila svest može je povratiti u roku od nekoliko sekundi, ako osoba ostaje bez svesti duže od minut neophodno je odmah potražiti stručnu pomoć-pozvati hitnu pomoć ili potražiti lekara.

Ako se osoba osvesti nakon par sekundi, omogućite joj da ima dovoljno svežeg vazduha, obezbedite joj vodu u slučaju da se radi o dehidrataciji ili joj pomozite da se rashladi ako je došlo do pregrejavanja, važno je da ne insistirate da odmah zauzme stajaći položaj već da se polako podigne sa zemlje, takođe utvrdite da nema povreda koje su nastale prilikom pada pogotovo u predelu glave.

Šta da radite ako je pored vas osoba bez svesti?

U slučaju da osoba pored Vas i dalje leži bez svesti, dok čekate pomoć evo šta možete učiniti:

• Ne dozvolite da osobi prilazi velika grupa ljudi već se potrudite da postoji dovoljno svežeg vazduha

• Pokušajte da ga dozovete po imenu, bez agresivnih pokreta rukama i udaranja onesvešćenog

• Proverite da ne postoji sadržaj u usnoj duplji, i da su pacijentova usta prohodna

• Započnite oživljavanje

Kako se izvodi kardiopulmonarna reanimacija ?

Kardiopulmonalna reanimacija odnosno CPR (Cardiopulmonary resuscitation) predstavlja niz poteza koji imaju za cilj da osobi kod koje je došlo do gubitka svesti usled prestanka rada srca, omoguće obnovu protoka krvi kroz telo, sve dok se ne povrati normalan srčani ritam. Pre početka oživljavanja najbolje bi bilo da pronađete još jednu osobu koja vam može pomoći u ovom procesu, kada kod vas dođe do zamora.

• Proverite disanje, tako što ćete prisloniti svoje uho uz usta onesvešćenog, posmatrajte grudni koš da li postoji pomeranje

• Počnite sa masažom srca koja se obavlja sa dve ruke kod odrasilh i jednom kod dece, mesto kompresije gde ćete obavljati masažu je dva prsta ispod grudne kosti.

• Spustite jednu šaku na grudi, a potom drugu preko nje sa ukrštenim prstima u korenu dlana

• Ne savijajte laktove već ruke držite uspravno, masaža srca je zamorna aktivnost i vrši se celim telom.

• Odnos kompresija i davanja vazduha je 30:2, dakle nakon 30 kompresija dva puta ćete dati veštačko disanje, znate li u kom ritmu vršite kompresije? Najlakše je da vam objasnimo ritam, ako pustite pesmu Stayin’ Alive grupe Bee Gees, to je dakle oko 100 otkucaja u minuti.

• Veštačko disanje vršite tako što ćete glavu onesvešćenog pomaknuti u nazad, svojom rukom koja je na njegovom čelu a drugom pridržavati vilicu koja prati ovaj potez.

• Prstima jedne ruke koja je bila na čelu ćete pritisnuti nos, a drugom ćete spustiti vilicu i izdahnuti vazduh tehnikom ’’usta na usta’’

Zašto nam je ovo važno?

Zašto nam je bilo važno da ovo znate? Zato što masažom srca koja je se otpočne na vreme značajno povećavamo šanse onesvešćenog da preživi. Svakako je neophodno da osoba dobije električni šok defibrilatorom kako bi preživela, ako se ovo desi u prvih 5 minuta zastoja srca šanse za preživljavanje su čak 75% veće, ali samo ako je pre toga otpočeta CPR tehnika. Ako je nekome u vašoj blizini potrebna pomoć, nemojte biti nemi posmatrači već uradite sve što je u vašoj moći da pružite pomoć, vodite računa o sopstvenom zdravlju i nemojte ići kod lekara samo kada imate problem već vodite računa o redovnim kontrolima, jer je upravpo preventiva ključna za vaš zdrav i kvalitetan život. Za sva pitanja i nedoumice stojimo Vam na raspolaganju.